Καλώς ήρθες...

Φίλε επισκέπτη,
καλώς ήρθες σε τούτο το χώρο προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και συζήτησης προτάσεων που αφορούν το Δήμο Σοφάδων του Ν. Καρδίτσας και που ταυτόχρονα όμως αποτελούν και αντανάκλαση των γενικότερων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία μας στο σύνολό της. Μερικοί Σοφαδίτες, σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που δίνει ο κυβερνοχώρος προκειμένου να ενώσουμε τις αναζητήσεις και τις ανησυχίες μας για τον τόπο που γεννηθήκαμε και με τον οποίο είμαστε άρρηκτα δεμένοι, είτε γιατί συνεχίζουμε να ζούμε σ' αυτόν υπομένοντας το παρών και σχεδιάζοντας το μέλλον, είτε γιατί τα παιδικά και εφηβικά μας όνειρα που χτίστηκαν στις Σοφαδίτικες γειτονιές και στα κοντινά χωριά συνεχίζουν να είναι άσβεστος οδηγός μας. Πιστεύουμε, ότι σκεπτόμενοι με θετικό τρόπο και λειτουργώντας ανεπηρέαστα από δεσμεύσεις που δημιουργούν οι κοινωνικές, οι πολιτικές, οι οικονομικές ή άλλες σχέσεις μπορούν να βγουν συμπεράσματα οφελιμότερα και χρησιμότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή μας η προσπάθεια μέσω αυτού του ιστοχώρου.Ελπίζοντας στη θετική και ενεργή σας ανταπόκριση σας περιμένουμε για να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Καταπάτηση περιουσιών!!!

Το επόμενο θέμα το μεταφέρουμε από την ιστοσελίδεια της εφημερίδας "η Αλήθεια" (http://www.alithianews.gr/) και τη στήλη της Πικρές Αλήθειες όπου σχολιάζει ο κ. Αμβροσίου Γ.
"Καταπάτηση περιουσιών!!!
Πριν δυο χρόνια βρέθηκα με άλλους Καρδιτσιώτες στη Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου. Εκεί, όπως έχω γράψει και πάλι στο παρελθόν, γνώρισα Έλληνες που ακούνε τον Εθνικό μας ύμνο και δακρύζουν. Γνώρισα ανθρώπους που όταν ακούνε πως πήγαν Έλληνες στην περιοχή, τρέχουν να τους γνωρίσουν και να τους προσφέρουν την φιλοξενία τους. Εκεί, είδα όμορφους τόπους. Ειδικά η περιοχή της Χειμάρας είναι μια περιοχή απαράμιλλου κάλλους. Η περιοχή προστατεύεται από τα γύρω βουνά που δημιουργούν στην περιοχή ένα γλυκό κλίμα. Σπάνια χιονίζει στη Χειμάρα. Είδαμε λεμονιές, πορτοκαλιές, αμπέλια. Είδαμε όμορφες παρθένες παραλίες, δαντελωτές ακτές. Είπα τότε, να ένα ωραίο μέρος να κάνει κανείς τις διακοπές του.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας είπαν ότι οι Αλβανοί έχουν βάλει στο μάτι τις περιουσίες τους. Βορειοηπειρώτες που ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειά, γύρισαν πίσω και βρήκαν Αλβανούς από άλλες περιοχές να έχουν καταπατήσει τα κτήματά τους. Εκεί γνώρισα και τα παιδιά της Ένωσης Χειμαριωτών Αθήνας. Δίνουν μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα της μειονότητας αυτοί οι άνθρωποι. Χθες, μου έστειλαν ένα e-mail που μου θύμισε όσα άκουσα τότε στη Χειμάρα.

Το μήνυμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Μπερίσσα θέλει να τους πάρει εκτάσεις δίπλα στη θάλασσα. Αναφέρει ότι η Κυβέρνηση Μπερίσσα αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, καταπατώντας θεμελιώδη περιουσιακά και μειονοτικά δικαιώματα αλλά και βασικές αρχές του δικαίου. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 9/1, στην Κακομαία (επαρχία Χειμάρας, στο Ιόνιο Πέλαγος) έγινε έφοδος από περίπου 200 άνδρες των ειδικών σωμάτων της Αλβανικής αστυνομίας η οποία σκόπευσε να υποστηρίξει την ιδιωτική εταιρεία Riviera Sh.P.K. να καταπατήσει βίαια περιουσίες ομογενών. Κατά την έφοδο προκλήθηκαν συμπλοκές, υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις 14 ομογενών.
Πρόκειται για μία έκταση 700 στρεμμάτων, οι τίτλοι ιδιοκτησίας των οποίων ανήκαν σε κατοίκους του χωριού Νίβιτσα μέχρι το 1945 αλλά αφαιρέθηκαν από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Μετά το 1990 και την πτώση του καθεστώτος, η γη δεν επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της Αλβανίας παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι κατέχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Η Κυβέρνηση Μπερίσσα, αγνοώντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών εκμίσθωσε στην εταιρεία Riviera για 99 χρόνια την παραπάνω έκταση, καίτοι οι εφέσεις των ιδιοκτητών δεν έχουν εκδικασθεί. Ως κύριος μέτοχος της Riviera φέρεται ένας Dritan Çelaj, αλλά πηγές στα Τίρανα συνδέουν μέλη της οικογένειας Μπερίσσα με την εν λόγω εταιρεία. Τα παραπάνω γεγονότα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μεμονωμένη διαφορά μεταξύ πολιτών μίας κοινότητας και ενός άρπαγα ηγέτη εάν δεν υπήρχαν, (α) η προϊστορία διώξεων της Ελληνικής μειονότητας (ο Μπερίσσα είχε φυλακίσει την ηγεσία της το 1994), και (β) ένα «σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης» που κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό νομιμοποιεί την εθνική κάθαρση. Συγκεκριμένα το Albanian Southern Coast Development Plan (το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Αλβανικής Νοτίας Ακτής) έχει συνταχθεί υπό την καθοδήγηση διεθνών φορέων όπως την Διεθνή Τράπεζα και συμπεριλαμβάνει τον τουρισμό ως κύριο άξονα ανάπτυξης.
Έτσι με την κάλυψη διεθνών φορέων ο Μπερίσσα έχει στοχοποιήσει τις περιουσίες της Ελληνικής μειονότητας της «Νοτίας Ακτής», δηλ. από την Χειμάρα μέχρι τους Αγίους Σαράντα.

Βάσει του παραπάνω πλαισίου η καταπάτηση των περιουσιών της Κακομαίας είναι μόνο η αρχή μίας εκστρατείας απαλλοτριώσεων που σκοπεύουν στην εξάλειψη της οικονομικής βάσης του Ελληνικού στοιχείου. Αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που η Αλβανική Κυβέρνηση προωθεί την τελική της ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν ευθέτω χρόνω, και χρειάζεται την συγκατάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης, και όταν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί υπήκοοι κερδίζουν τα προς το ζην στην χώρα μας. Με όλο τον σεβασμό ζητούμε από την Βουλή των Ελλήνων να αναβληθεί η συνεδρίαση που έχει προγραμματισθεί την 14/1 «επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους αφ’ ενός, και της Δημοκρατίας της Αλβανίας αφ’ ετέρου, μετά του Πρωτοκόλλου Διόρθωσης αυτής». Η αναβολή αυτή θα περάσει το μήνυμα στον κο. Μπερίσσα ότι εάν θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας οφείλει να σέβεται τις βασικές της αξίες και αρχές.

Έτσι για σήμερα Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου και ώρα 5 μ.μ. η Ένωση Χειμαριωτών, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να ενημερωθούν οι Έλληνες βουλευτές καθώς και η κοινή γνώμη για την τεράστια αδικία που συντελείται από το αλβανικό κράτος εις βάρος Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο την ώρα που στο ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητάτε η κύρωση της συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε. Ας δείξουμε όλοι μας την συμπαράστασή μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: