Καλώς ήρθες...

Φίλε επισκέπτη,
καλώς ήρθες σε τούτο το χώρο προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και συζήτησης προτάσεων που αφορούν το Δήμο Σοφάδων του Ν. Καρδίτσας και που ταυτόχρονα όμως αποτελούν και αντανάκλαση των γενικότερων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία μας στο σύνολό της. Μερικοί Σοφαδίτες, σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που δίνει ο κυβερνοχώρος προκειμένου να ενώσουμε τις αναζητήσεις και τις ανησυχίες μας για τον τόπο που γεννηθήκαμε και με τον οποίο είμαστε άρρηκτα δεμένοι, είτε γιατί συνεχίζουμε να ζούμε σ' αυτόν υπομένοντας το παρών και σχεδιάζοντας το μέλλον, είτε γιατί τα παιδικά και εφηβικά μας όνειρα που χτίστηκαν στις Σοφαδίτικες γειτονιές και στα κοντινά χωριά συνεχίζουν να είναι άσβεστος οδηγός μας. Πιστεύουμε, ότι σκεπτόμενοι με θετικό τρόπο και λειτουργώντας ανεπηρέαστα από δεσμεύσεις που δημιουργούν οι κοινωνικές, οι πολιτικές, οι οικονομικές ή άλλες σχέσεις μπορούν να βγουν συμπεράσματα οφελιμότερα και χρησιμότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή μας η προσπάθεια μέσω αυτού του ιστοχώρου.Ελπίζοντας στη θετική και ενεργή σας ανταπόκριση σας περιμένουμε για να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Καποδίστριας ΙΙ

Αναστάτωση προκαλεί η πιθανολογούμενη συνένωση των δήμων σε αρκετούς Καρδιτσιώτες. Κυρίως όμως σε κείνους που έμαθαν να ζουν αγκαλιά με την εξουσία και αρνούνται να την αποχωριστούν. Πολλοί από τους κατά τόπους τοπικούς άρχοντες αντιδρούν επιχειρηματολογώντας για τα δεινά που φέρνει ο δεύτερος Καποδίστριας.
Προσπαθούν να πείσουν του δημότες ότι τα χωριά θα σβήσουν, θα ερημώσουν, ότι θα μπουν στο περιθώριο, ότι θα χάσουν την οντότητα και τηνταυτότητά τους και άλλα παρόμοια επιχειρήματα κινδυνολογικού περιεχομένου. Βέβαια, όντας χρηματόδουλοι, το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι να μη χάσουν οι ίδιοι την εξουσία. Κατά τη λογική των περισσοτέρων δημοτικών αρχόντων η πορεία του τόπου είναι άρρηκτα δεμένη με την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων.
Όμως οι υπόλοιποι δημότες-πολίτες εγκληματούμε όταν απαθείς παρακολουθούμε όλους αυτούς να λένε πότε το ένα και πότε το άλλο επιχείρημα. Αυτοκτονούμε όταν αφήνουμε να μετέχουν στη διαμόρφωση (ή να προσπαθούν να επηρεάσουν) του νέου τοπίου στη διοίκηση των τοπικών ζητημάτων όλοι αυτοί οι .... "αυτοκινούμενοι τοπικοί άρχοντες" χωρίς να λογαριάζουν τις δικές μας απόψεις, επιθυμίες, γνώμες, προτάσεις.
Είναι ανάγκη οι Σοφαδίτες, τουλάχιστον για το δικό μας τόπο, να πούμε τη γνώμη μας και να τη γνωστοποιήσουμε με κάθε τρόπο.
  1. Θέλουμε τον δεύτερο Καποδίστρια, έτσι τουλάχιστον όπως μας έγινε γνωστός μέχρι σήμερα;
  2. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου και των δημοτών;
  3. Ή μήπως εξυπηρετεί αποκλειστικά μια καινούρια φουρνιά τοπικής εξουσίας η οποία άρχισε ήδη να προετοιμάζεται;
  4. Μπορεί ο δεύτερος Καποδίστριας να αποτελέσει το εργαλείο εξόδου του τόπου μας από τη μακροχρόνια ύφεση και μαρασμό και με ποιες προϋποθέσεις;
  5. Μπορεί να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέες οικογένειες οι οποίες αδυνατώντας να βρουν διεξόδους σε καίρια ζητήματα διαβίωσης στην περιοχή των Σοφάδων οδηγούνται σε άλλους τόπους και κυρίως στην Καρδίτσα;
  6. Μπορεί να βοηθήσει σε ουσιαστικά ζητήματα επαγγελματιών της περιοχής και κυρίως των αγροτών;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχικά, θέλω να σας συγχαρω για την ιδέα και την προσπάθεια που κάνετε. Δίνεται μια λύση σ' ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Σοφαδίτες ανά τον κόσμο.
Όσο για το θέμα που βάζετε, έχετε απόλυτο δίκιο. Οι αρχομανείς οδηγούν πάντα τα πράγματα εκεί που θέλουν. Όντας οι περισσότεροι απ' αυτούς χρηματόδουλοι διαπιστώνουν ότι ο ρόλος τους περιορίζεται.
Η άποψή τους όμως δεν μας ενδιαφέρει. Πρέπει εμείς να φωνάξουμε αυτό που θέλουμε.
Θα επανέλθω όμως για να πάρω θέση. Δημήτρης.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια. Σας παρακολουθώ...

bill είπε...

Βάζεις μεγάλο θέμα. Θέλει πολύ συζήτηση. Το σίγουρο είναι ότι οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι κι όσοι ελπίζουν ότι θα πάρουν πόστο εξουσίας θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα. Σιγά μην ασχοληθούν με το τι θέλεις εσύ ή εγώ. Σιγά μην ασχοληθούν με τα συμφέροντα του τόπου. Με τα δικά τους θα ασχοληθούν.
Όσο για τα ερωτήματα που βάζεις με λίγες κουβέντες θα πω ότι ένας μεγάλος Δήμος Σοφάδων ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την περιοχή. Η τελευταία ευκαιρία για να ανακάμψει. Όλη η περιοχή σβήνει. Σιγά σιγά ξεψυχάει. Ακόμα και οι Σοφάδες απαξιώνονται. Που να δεις τι γίνεται στα χωριά. Εγώ μένω στην Πασχαλίτσα. Δεν υπάρχει μέλλον. Αργά ή γρήγορα θα φύγω. Δεν πρόκειται να μείνω εδώ. Έτσι νομίζω σκέφτεται πολύ ς κόσμος. Σε λίγα χρόνια θα μείνουν ελάχιστοι...

ce_ είπε...

Μόλις σήμερα έμαθα για την ύπαρξη του μπλογκ σας. Θα το παρακολουθήσω. Αλλά η παρέμβαση του "bill" με συγκίνησε.

sekliza.blogspot.com